Thursday, August 13, 2009

AHLAN WASAHLAN YA RAMADHAN...


KHUTBAH NABI S.A.W MENYAMBUT RAMADHAN..

Sungguh telah datang kepadamu bulan Ramadhan, bulan yang penuh keberkatan. Allah telah mewajibkan kepadamu puasa-Nya. Didalam bulan Ramadhan dibuka segala pintu syurga dan dikunci segala pintu neraka dan dibelenggu seluruh syaithan. Padanya ada suatu malam yang terlebih baikdari seribu bulan. Barangsiapa tidak diberikan kepadanya kebaikan malam itu, maka sesungguhnya dia telah dijauhkan dari kebajikan.”


“Telah datang kepadamu bulan Ramadhan penghulu segala bulan, maka“Selamat datanglah” kepadanya.”


Wahai manusia, sesungguhnya kamu akan dinaungi oleh bulan yang senantiasa besar lagi penuh keberkatan, bulan yang Allah telah menjadikan puasanya suatu kewajiban, dan qiam dimalam harinya suatu tatawwu’.Barangsiapa mendekatkan diri kepada Allah dengan suatu pekerjaan kebajikan didalamnya samalah dia dengan orang yang menunaikan sesuatu fardhu didalam bulan yang lainnya. Barangsiapa menunaikan sesuatu fardhu dalam bulan Ramadhan samalah dia dengan orang yang mengerjakan tujuh puluh fardhu dibulan lainnya. Ramadhan itu adalah bulan sabar,sedangkan sabar itu pahalanya adalah surga. Ramadhan itu adalah bulan memberikan pertolongan dan bulan Allah memberikan rezeki kepada mukmin didalamnya.


Barangsiapa memberikan makanan berbuka kepada orang yang berpuasa,yang demikian itu adalah pengampunan bagi dosanya dan kemerdekaandirinya dari neraka. Orang yang memberikan makanan itu memperolehpahala seperti yang diperoleh orang yang berpuasa. Allah memberikan pahala itu kepada orang yang memberikan walaupun sebutir kurma, atau seteguk air, atau sehirup susu. Dialah bulan yang permulaannya Rahmah,pertengahannya ampunan, dan akhirnya kemerdekaan dari neraka.Barangsiapa yang meringankan beban seseorang (yang membantunya)niscaya Allah mengampuni dosanya.


-Ditulis oleh Mohd Hafidzi-


p/s: dengarkanlah nasyid ini dan hayatilah liriknya..Semoga ia memberi keinsafan pada kita semua.TAKBIR!ALLAHUAKBAR!

Nasyid Oleh: DIWANI

Rintihan Ramadhan


4 comments:

 1. salam..ni ima budak b.ed math 2 semester lapan IPKB link UH yand duk kat meja depan dalam lab math tu ke?

  ReplyDelete
 2. salam...bulan ramadhan bulan untuk kita memperbanyakkan amal dan berdoalah agar ia bukan ramadhan yang terakhir...

  yo la tu...ima tu r

  ReplyDelete
 3. wsalam...yup..betul lal 2...xkan xknal kot budak comel yang dok depan 2...hihiii...anyway,thanks coz lawat blog ni..rajin2la bg komen yer pasni...

  ReplyDelete
 4. Thanks ima..
  Ani suka video tu..
  Smoga kita sama2 dapat mempertingkatkan amal ibadat di bulan ramdhan ini.. Jgn lupa bulan ramdhna ini yang terakhir untuk kita sama2 berpuasa di ipgmk kota baru.. sedihnya.. tinggal beberapa bulan je lagi

  ReplyDelete